Τips για την πρώτη φορά που υποδέχεστε γατάκι στο σπίτι

Τips για την πρώτη φορά που υποδέχεστε γατάκι στο σπίτι

      Τips για την πρώτη φορά που υποδέχεστε γατάκι στο σπίτι.

Αφού πήρατε τη μεγάλη απόφαση να μεγαλώσετε την παρέα σας μέσα στο σπίτι, με ένα γατάκι, τώρα είναι η ώρα να ετοιμάσετε και στο σπίτι σας, για αυτή τη συνάντηση!

Με λίγη οργάνωση και πολύ αγάπη όλα θα γίνουν εύκολα και γρήγορα!

Καλό θα ήταν η προετοιμασία να ξεκινήσει λίγες μέρες πριν από την άφιξή του , έτσι ώστε να του εξασφαλίσετε την πιο  όμορφη , ομαλή και ζεστή υποδοχή.

Το petpanic.gr συγκέντρωσε για εσάς τα πρώτα απαραίτητα αντικείμενα που θα σας λύσουν τα χέρια ειδικά για τις πρώτες και πιο σημαντικές  ημέρες του νέου σας κατοικιδίου:

  • Προμηθευτείτε κατάλληλη τροφή (γάλα με μπιμπερό αν χρειάζεται, κονσέρβα ή ξηρή τροφή) Η επιλογή τροφής για γατάκια είναι μεγάλη ευθύνη. Εν τέλει, είναι αυτό που θα το βοηθήσει να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί στο έπακρο. Όμως για να το βοηθήσετε να νιώθει ασφαλές είναι καλό να μην αλλάξετε αμέσως την διατροφή του. Θυμηθείτε τι έτρωγε το γατάκι σας πριν το αποκτήσετε και δώστε του την ίδια τροφή. Αν αποφασίσετε να του δώσετε κάποια καινούρια τροφή, αναμίξτε την με την συνηθισμένη μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή. Θα χρειαστείτε 5 με 7 ημέρες για να συνηθίσει το γατάκι σας την νέα του τροφή. Ό,τι και να το ταΐζετε, θυμηθείτε, λίγο και συχνά είναι η σειρά για να ξεκινήσει η μέρα, γατάκια ηλικίας από πέντε έως δώδεκα εβδομάδων χρειάζονται τέσσερα γεύματα την ημέρα, τρία γεύματα από τους τρεις έως τους έξι μήνες και δύο μετά τους έξι μήνες. Δεν συνιστάται να δίνουμε το δικό μας γάλα στο γατάκι. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Αντί αυτού, καθαρό, φρέσκο νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Αν δεν θέλετε να δώσετε στο γατάκι σας κάτι άλλο, υπάρχουν ειδικά γάλατα για γατάκια που μπορείτε να αγοράσετε.

 

  • Μπολ για τροφή και νερό που δεν γλιστράνε στο πάτωμα. Βάλτε καθαρό νερό στο μπολ (το αλλάζετε μια-δυο φορές την ημέρα, οι γάτες αναζητούν πάντα καθαρό νερό). Βάλτε τροφή για να νιώσει άνετα, ακόμα κι αν στην αρχή δεν τρώει από το φόβο του.Πλένετε το μπολ μετά από κάθε γεύμα ή μία φορά την ημέρα.

 

Tip: Σε μερικές γάτες δεν αρέσουν οι αντανακλάσεις ή οι σκιές στο μπολ τους, επομένως είναι προτιμότερο να μην αγοράσετε μεταλλικά μπολ. Βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να σκύβουν χωρίς τα μουστάκια τους να αγγίζουν τις πλευρές των μπολ όταν μεγαλώσουν λιγάκι.

 

  • Δοχείο άμμου με το ανάλογο φτυαράκι και άμμο υγιεινής (καλύτερα σκεπαστή τουαλέτα, αν πρόκειται για διαμέρισμα). Τοποθετήστε την αμμοδόχο της σε μια ήσυχη και εύκολα προσβάσιμη περιοχή του δωματίου, όπου θα μπορεί να πηγαίνει η γάτα σας ανενόχλητη. Αυτό πρέπει να είναι μακριά από το κρεβάτι και τα μπολ της. Ελέγξτε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα την αμμοδόχο και αφαιρέστε τα απορρίμματα αμέσως.

 

  • Άνετο κρεβατάκι για γάτα ή καλάθι με κουβερτάκι, Τοποθετείστε τα μπολ, το κρεβάτι και τα παιχνίδια σε έναν ήσυχο χώρο ή γωνία με εύκολη πρόσβαση και δείξτε τα στο γατάκι. Όσο πιο μικρό είναι το γατάκι, τόσο κοντύτερα θα πρέπει να βρίσκονται όλα αυτά μεταξύ τους, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Μπορείτε να αγοράσετε κρεβάτι από κατάστημα για κατοικίδια ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σκληρό χάρτινο κουτί. Αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται να είναι ζεστό και άνετο, στεγνό και μακριά από ρεύμα. Το κρεβάτι που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι απαλό και άνετο. Τα πρώτα βράδια μαζί σας θα είναι οι πρώτες φορές που θα είναι μακριά από την μητέρα του και τα αδέρφια του. Η ησυχία είναι σημαντική, για να καταφέρουν να νιώσουν ασφάλεια, ώστε να κοιμηθούν.

       Tip: οι περισσότερες γάτες προτιμούν ένα κρεβάτι τύπου ιγκλού για άνεση και                 ασφάλεια ή ένα κρεβάτι ανυψωμένο από το έδαφος (π.χ. ως τμήμα ενός ονυχοδρόμιου).

  • Ειδικά παιχνίδια για γάτες. Να θυμάστε πως τα παιχνίδια θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σας φέρει πιο κοντά με το γατάκι σας. Θα αρχίσει να ανακαλύπτει το χώρο αλλά και εσάς τους ίδιους μέσα από το παιχνίδι μαζί του. Διαλέξτε τα κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία του και περάστε όμορφες στιγμές μεταξύ σας.

 

Tip: τοποθετείστε στο κρεατάκι του κοντά ή από κάτω, ραδιοφωνάκι, τηλεόραση, ξυπνητήρι, αν είναι πολύ μικρό κι αναζητά ήχους συντροφιάς όταν μένει μόνο του.

 

Είναι βέβαιο ότι θα θέλετε να κάνετε το σπίτι σας όσο πιο ασφαλές γίνεται για το πολύτιμο γατάκι σας.

Μερικά ακόμη tips  που θα σας βοηθήσουν για την ασφαλειά του:

  • Τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά έτσι ώστε να μην πέσει ή να μην αποδράσει το γατάκι σας. Tοποθετείστε προστατευτικό πλέγμα στο μπαλκόνι σας για να μην πέσει από ψηλά.
  • Αν έχετε ανοιχτά τζάκια από τα οποία το γατάκι σας θα έχει πρόσβαση στην καμινάδα, κλείστε τα.
  • Κρύψτε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια. Το γατάκι σας μπορεί να προσπαθήσει να τα μασήσει.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου που πιθανώς αποτελούν κίνδυνο για το γατάκι σας. Οι κρίνοι, τα αλεξανδρινά και τα κυκλάμινα είναι δηλητηριώδη.
  • Στερεώστε τις πόρτες με στοπ για να μην «μαγκώσουν» το γατάκι σας, όταν έχετε ανοιχτά παράθυρα και φυσήξει ξαφνικά δυνατός αέρας.
  • Τα παιδιά ή – αν έχετε - άλλα κατοικίδια θα πλησιάσουν με χαρά για να συναντήσουν το νέο μέλος της οικογένειάς σας, αλλά ο ενθουσιασμός τους μπορεί να είναι λίγο τρομακτικός για την γάτα σας. Έχετε την επαφή τους υπό την επίβλεψή σας, μέχρι η γάτα σας να συνηθίσει στο νέο σπίτι της.

 

Καλή αρχή γεμάτη χάδια, νιαουρίσματα και παιχνίδια!



To Top