Βοηθήστε τη γάτα σας να χάσει εύκολα βάρος

Βοηθήστε τη γάτα σας να χάσει εύκολα βάρος.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να πάρει βάρος, οι συνηθέστεροι εκ των οποίων είναι η λάθος διατροφή (ειδικά διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες) και το υπερβολικό τάισμα.

Το πάχος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας που μπορούν να αποβούν μοιραία, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και οι καρδιακές παθήσεις.

Με λίγες αλλά βασικές συμβουλές , μπορεί να δείτε αλλαγή στο βάρος της γάτας σας χωρίς να ταλαιπωρηθείτε ούτε εσείς ούτε και η ίδια. Οχυρωθείτε με υπομονή και πειθαρχία και ξεκινήστε!

Αρχίστε να τη ζυγίζετε πιο συχνά.

Στόχος σας θα πρέπει να είναι να τη ζυγίζετε κάθε μήνα.

Η μέση γάτα που μένει σε σπίτι, θα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 35-40 θερμίδες ανά κιλό βάρους για να διατηρήσει το βάρος της, ενώ η μέση γάτα που ζει εκτός σπιτιού θα πρέπει να καταναλώνει 65-70 θερμίδες ανά κιλό για να διατηρήσει το βάρος της.

Αφού ζυγίσετε τη γάτα σας (ένας απλός τρόπος είναι να ανεβείτε στη ζυγαριά πρώτα μαζί με τη γάτα σας και μετά μόνος σας – το βάρος της γάτας σας είναι ίσο με τη διαφορά των δύο τιμών), πολλαπλασιάστε τις θερμίδες ανά κιλό βάρους της με τα συνολικά κιλά της. Το αποτέλεσμα είναι οι συνολικές θερμίδες (κατά προσέγγιση) που χρειάζεται η γάτα σας για να διατηρήσει το βάρος της. Δηλαδή:

θερμίδες ανά κιλό βάρους x βάρος = συνολικές θερμίδες που χρειάζεται ημερησίως η γάτα σας.

  • Αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη, δε θα πρέπει να χάνει πάνω από 250 γρ. το μήνα, καθώς οι παχύσαρκες γάτες είναι επιρρεπείς στη λιπώδη νόσο του ήπατος (hepatic lipodosis) επειδή έχουν πολύ υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα τους.
  • Αν, από την άλλη πλευρά, η γάτα σας έχει λίγα παραπανίσια κιλά, μπορεί με σχετική ασφάλεια να χάνει έως και μισό κιλό το μήνα.

 

Αρχίστε να υπολογίζετε τις θερμίδες που καταναλώνει κάθε μέρα η γάτας σας τρώγοντας.

Κάθε φαγητό είναι διαφορετικό όσον αφορά τον αριθμό των θερμίδων που παρέχει. Πολλοί από εμάς, μένουν έκπληκτοι όταν μαθαίνουν ότι η ξηρά τροφή  των κατοικιδίων τους,  έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τις υγρές τροφές. Ακόμη και οι λιχουδιές περιέχουν θερμίδες!

Καλό είναι σταδιακά να μειώσετε το πόσες φορές ταΐζετε τη γάτα σας, μέχρι να φτάσετε τις 2 φορές την ημέρα.

 

Βεβαιωθείτε πως κάθε κατοικίδιο έχει πρόσβαση μόνο στο δικό του φαγητό.

Σε ένα σπίτι που υπάρχουν περισσότερα από ένα κατοικίδιο, καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε ότι κάθε κατοικίδιο έχει μόνο εκείνο πρόσβαση στη δική του τροφή. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να προσπαθήσει να φάει τροφή για γάτες εάν είναι διαθέσιμη.

 

Ορίστε ένα μέλος της οικογένειας να ταΐζει το κατοικίδιό σας.

 

  • Βεβαιωθείτε ότι μόνο ένα μέλος της οικογένειάς σας δίνει φαγητό στο ζωάκι του σπιτιού σας. Επίσης μην επιτρέπετε σε φίλους ή γνωστούς να του δίνουν λιχουδιές χωρίς την άδειά σας.
  • Μην αφήνετε τα τρόφιμα χωρίς επίβλεψη σε κοντινή απόσταση από το κατοικίδιο ζώο σας.
  • Μην ανταμείβετε το κατοικίδιο ζώο σας συνεχώς με φαγητό.
  • Τα παιδιά συχνά μοιράζονται το φαγητό τους με το κατοικίδιο ζώο τους - γι 'αυτό βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν την ευκαιρία να το κάνουν. Μπορεί να είναι χρήσιμο να απομακρύνεται το κατοικίδιο σας από το δωμάτιο κατά την προετοιμασία και την κατανάλωση γευμάτων.

 

Χρήση εναλλακτικών ανταμοιβής για την καλή τους συμπεριφορά.

 

  • Υπάρχουν τρόποι να ανταμείβετε το κατοικίδιο ζώο σας για καλή συμπεριφορά που δεν περιλαμβάνει φαγητό. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κατοικίδια ζώα αγαπούν να παίζουν. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι, μπορείτε να του επιτρέψετε να παίξει μαζί του για μικρό χρονικό διάστημα ως ανταμοιβή για καλή συμπεριφορά. Ή αν απολαμβάνουν τα χάδια, τις αγκαλιές και την περιποίηση, είναι και αυτός ένας τρόπος ανταμοιβής.
  • Εάν χρησιμοποιείτε λιχουδιές ως ανταμοιβές, βεβαιωθείτε ότι αυτές θεωρούνται μέρος της καθημερινής πρόσληψης θερμίδων του κατοικίδιου σας και συμπεριλάβετέ τις θερμίδες τους στην καθημερινή κατανάλωση της γάτας σας.

 

Κρατήστε το κατοικίδιό σας ενεργό και χαρούμενο.

Τα περισσότερα κατοικίδια απολαμβάνουν να είναι ενεργά. Κάνετε ό, τι μπορείτε για να ενθαρρύνετε τακτική δραστηριότητα.

  • Αν έχετε σχετικά μεγάλο σπίτι, βάλτε την άμμο της γάτας σας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από το φαγητό και το νερό της. Αυτό θα την αναγκάσει να κάνει την απόσταση μεταξύ των δύο αρκετές φορές την ημέρα.
  • Μια άλλη ιδέα είναι να δίνετε μια μπουκιά φαγητό στη γάτα σας, μετά να περπατάτε αρκετά και να της δίνετε την επόμενη, και ούτω καθ’ εξής.
  • Οι περισσότερες γάτες θα μπουν στον πειρασμό να παίξουν με παιχνίδια με σπάγκο και πούπουλα. Τα στυλό με λέιζερ είναι κι αυτά πολύ καλά στο να τραβήξουν το ενδιαφέρον της γάτας σας.

 

 

 

Το υγιές βάρος είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική υγεία της γάτας σας, αλλά και για το πόσο χαρούμενη και ενεργητική θα είναι! Μην αμελείται την σωστή της διατροφή και φυσικά να περνάτε δημιουργικό χρόνο μαζί της, έτσι ώστε να νιώθει χαρούμενη και «χορτάτη» από αγάπη και χάδια.

 

Πηγή: http://www.mypetreference.com



To Top