6 Διατροφικοί μύθοι για το σκύλο και τη γάτα σας!

6 Διατροφικοί μύθοι για το σκύλο και τη γάτα σας!

Πολλά λέγονται και ακούγονται κατά καιρούς για τη σωστή διατροφική συνήθεια που πρέπει να υιοθετεί ο σκύλος μας.

Πάμε να δούμε μερικούς τέτοιους «μύθους» που καταρρίπτονται σύμφωνα με τους ειδικούς του acana.gr και origen.gr.

1) Οι κροκέτες της ξηράς τροφής, καθαρίζουν τα δόντια.

Πολύ διαδομένη είδηση ακόμη και μεταξύ των κτηνιάτρων, σίγουρα όμως ΔΕΝ ισχύει. Οι σκύλοι και οι γάτες , έχουν αιχμηρά δόντια ακόμη και οι τραπεζίτες τους είναι κοφτεροί. Αυτού του είδους τα δόντια είναι σχεδιασμένα για να κόβουν και να δαγκώνουν. Έτσι η γάτα ή ο σκύλος μπορεί να την καταναλώνει αμάσητη ή να τη διασπά σε μικρότερα κομμάτια, αλλά η τροφή δεν τρίβεται στα δόντια και στα ούλα του κατοικιδίου σας. Σίγουρα μια ισορροπημένη διατροφή, βοηθά στην καλύτερη στοματική υγιεινή του κατοικιδίου σας αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το βούρτσισμα των δοντιών.

 

2) Οι καλύτερες τροφές είναι οι κλινικές.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι κλινικές δίαιτες να έχουν ανέβει ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, με μία προσεκτική ματιά όμως στα συστατικά τους, ίσως να αλλάξετε γνώμη. Μπορεί να περιέχουν κάποια ειδικά συστατικά που δικαιολογούν την «κλινική τους ταυτότητα» (πχ υποστήριξη αρθρώσεων, υγεία του ουροποιητικού) αλλά η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, αντί για βιολογική αξία ζωτικής πρωτεΐνης , δεν είναι και τόσο καλό τελικά. Θα πρέπει να κοιτάμε προσεκτικά τα 5 πρώτα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία μιας και αυτά είναι η βάση της τροφής και να αναζητούμε ονομασίες συστατικών όπως « λίπος κοτόπουλου» και όχι «συστατικά πουλερικών» ή «παράγωγα κρέατος»

 

3) Χρειάζονται διαφορετική τροφή ανάλογα το στάδιο της ζωής τους.

Τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια όντως χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής ανά κιλό σωματικού βάρους από ότι τα ενήλικα κατοικίδια. Το βασικό όμως για κάθε ηλικία είναι να έχετε βεβαιωθεί πως η τροφή που του δίνετε, είναι υψηλής περιεκτικότητας. Επομένως μία διατροφή πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης θα κρατήσει το ηλικιωμένο ζωάκι σας υγιές και χαρούμενο για περισσότερο καιρό.

 

4) Η διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη επιβαρύνει τα νεφρά.

 Ο μύθος που έχει διαιωνιστεί πάνω σε αυτό το θέμα είναι πως οι τροφές που χρησιμοποιούν σόγια και καλαμπόκι ως πηγές πρωτεΐνης, δεν προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου ή της γάτας. Ο οργανισμός των σαρκοφάγων ζώων δεν είναι σχεδιασμένος να μεταβολίζει τέτοια συστατικά, έτσι στην προσπάθειά του να αφομοιώσει την φυσική αυτή πρωτεΐνη, έχει ως αποτέλεσμα τα όργανά τους να υπερλειτουργούν  και να επιβαρύνονται σημαντικά.

 

5) Η εναλλαγή τροφής, δυσκολεύει το πεπτικό σύστημα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η εναλλαγή συνταγών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης δυσανεξίας, λόγω του ότι το κατοικίδιό δεν τρέφεται αποκλειστικά από μία μόνο πηγή πρωτεΐνης για αρκετό καιρό έτσι ώστε να γίνεται ευαίσθητο σε αυτή. Η ποικιλία σε μία διατροφή , όπως συμβαίνει και με εμάς άλλωστε, παίζει σημαντικό ρόλο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέγετε τροφές υψηλής ποιότητας ως εναλλακτικές. Συνίσταται η εναλλαγή τροφής να γίνεται ,ε συνταγές της ίδιας εταιρείας, αλλά  με διαφορετικές πήγες πρωτεΐνης (πχ αντί ψάρι αντί για κοτόπουλο).

 

6) Ο σκύλος δεν θα πρέπει να καταναλώνει χοιρινό κρέας.

Το χοιρινό κρέας θεωρείτε «προβληματικό» συστατικό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και του βακτηρίου τριχινέλα. Με μερικούς όμως βασικούς κανόνες υγιεινής, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Είναι τόσο ασφαλές όπως το κοτόπουλο, το αρνί και άλλα. Επίσης το χοιρινό περιέχει αμινοξέα τα οποία είναι χρήσιμα για τη δημιουργία και την επανόρθωση της μυϊκής μάζας. Το άπαχο χοιρινό είναι από τις πιο εύπεπτες πηγές πρωτεΐνης, υποαλλεργικό και χαμηλό  σε νιτρικά άλατα.

 

Πηγή: acana.gr



To Top